Muntele Sfânt Rusesc

Muntele Sfînt Rusesc: ” Doar slujirea cu dragoste, față de oameni, poate fi ușoară și îmbucurătoare”

Întotdeauna mă miram, cînd o vedeam pe mama, încărcată cu griji și munci casnice. Reușea să facă lucrul casnic și să îngrijească copiii, în același timp. Părea că iată acum va cădea de pe picioare de oboseală, dar, nu: continua mai departe să îndeplinească lucrul său, deloc ușor. Cu toate acestea, după expresia feței ei, se vedea că era fericită și mulțumită.

Doar acum, în mănăstire, am înțeles de ce ea nu obosea și de ce ea era atît de fericită. Ea făcea tot lucrul său pentru oamenii pe care îi iubea foarte mult, soțul său și copiii. Doar cu dragoste, slujirea oamenilor, poate fi ușoară și îmbucurătoare. Doar iubind, poți îndeplini ascultarea și nu se va transforma în pedeapsă. Doar iubind poți simți că ierarhia nu pare despotică. Doar iubind, înțelegem, că slujirea oamenilor aduce roade duhovnicești și profundă satisfacție interioară.

Dacă gîndurile noastre sunt îndreprate doar spre îndeplinirea ascultărilor primite de la conducătoriii mănăstirii, și nu observăm nevoia fratelui care ne stă alături, atunci slujim demonului preacinstirii oamenilor. Doar atunci cînd slujim tuturor cu aceiași dăruire, doar atunci îndeplinim porunca Domnului ”iubiți-vă unii pe alții” și suntem creștini adevărați.

Din scrisorile starețului N de la Mănăstirea rusă în cinstea Sf.Pantelimon de pe Muntele Athos

Tipărit după cartea ”Patericul Rus al Athos-ului din sec.XIX-XX”. – Muntele Athos,

editura Mănăstirea rusă în cinstea Sf.Pantelimon de pe Muntele Athos, 2012