Intoarcerea Iordanului și săltarea pestilor

Întoarcerea Iordanului și săltarea peștilor

la Praznicul Bobotezei 

 

 „Mare eşti Doamne şi minunate sunt lucrurile tale şi nici un cuvânt nu este îndeajuns spre lauda minunilor Tale!” 

(din Slujba aghiasmei celei mari la Botezul Domnului nostru Iisus Hristos)

După o veche tradiție cu ocazia marelui praznic al Epifaniei, Patriarhul Ierusalimului săvârșește Slujba sfințirii agheasmei celei mari la râul Iordan, unde a avut loc Botezul Domnului.

Când Patriarhul aruncă în apă crucea cu care a slujit, apele Iordanului, până atunci liniștite, încep parcă să “fiarbă” și să își schimbe sensul de curgere, după cum se poate vedea și în acest filmuleț:

Mii de credincioși ortodocși și pelerinii veniți din toate colțurile lumii sunt martori, an de an, ai acestei minuni care ne amintește de profeția Sfântului Împărat David: “Marea a văzut şi a fugit, Iordanul s-a întors înapoi” (Psamul 113:3).

Toată creația văzută și nevăzută se veselește de Arătarea Domnului și chiar firea celor necuvântătoare “dănțuiește”. Iată însă că anul acesta, un grup sosit în pelerinaj în Israel a surprins bucuria făpturii în chip văzut: peștii saltă în Marea Galileei(1), în ziua Praznicului, după sfințirea apei.

“Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor.”

(din Acatistul Botezului Domnului)

(1) Marea (lacul) Galileei, cunoscută și cu numele de Marea (lacul) Tiberiadei, este scena a numeroase minuni săvârșite de Domnul Iisus Hristos (mergerea pe apă, pescuirea minunată și altele). Râul Iordan se varsă în acest lac, iar apoi își continuă drumul spre Sud, până la Marea Moartă.