Cuvânt de întârire al Sfântului Paisie Aghioritul la vreme de restriște

Aceste cuvinte duhovnicești aparțin Sfântului Cuvios Paisie, marele nevoitor din Sfântul Munte Athos. Erau adresate (în anul 1981) unor monahi greci, dar sunt la fel de valabile pentru toți credincioșii ortodocși. Acum, la aproape patru decenii de când au fost rostite, le simțim mai apropiate și mai puternice…

Există, oare, pe lumea aceasta vreun loc unde să nu fie război? Ce diferență este între „aici” și „acolo”? Și cei de „acolo”, unde acum este război, sunt frații noștri. Nu ne tragem noi, toți oamenii, din Adam și Eva? Dar familia noastră s-a dezbinat. Unii sunt aici, alții acolo. Cu ortodocșii suntem frați și după trup și după duh, în timp ce cu ceilalți suntem frați numai după trup. Prin urmare, există un motiv în plus pentru care trebuie să ne rugăm cu mai multă durere pentru aceia, deoarece ei sunt mai chinuiți.

***

Să vă rugați să ridice Dumnezeu oameni duhovnicești, Macabei, pentru că există mare nevoie de astfel de oameni. […] Macabeii s-au distins pentru luptele lor pentru credința părintească și pentru libertate. A venit vremea să se lupte binele cu răul, pentru că fărădelegea au făcut-o lege și păcatul modă. Când veți vedea nenorociri în Grecia, când statul va da legi neghioabe și va exista o instabilitate generală, să nu vă temeți, căci Dumnezeu va ajuta .

***

Toată lumea fierbe ca într-un cazan. Biserica, statul, toate neamurile se află într-o mare tulburare. Și cum vor evolua lucrurile, nimeni nu știe. Dumnezeu să Se milostivească! Călugării trebuie să facă multă rugăciune. Și dacă cumva s-au apucat de treburi pământești, să se oprească și să se întoarcă la rugăciune. Cât puteți, să vă rugați cu smerenie pentru lume, care a dat multe drepturi vicleanului și din această pricină se chinuiește. Să nu uitați că ne-am făcut monahi ca să ne mântuim sufletele noastre și ca să ajutăm lumea cu rugăciunea. Să ne străduim să devenim monahi buni, să facem rugăciune și metanii pentru noi înșine și pentru lume, deoarece monahul cu acestea ajută.

(A se vedea cartea „Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugăciune”, Editura Evanghelismos)